weblog

Een van de laatste beelden voor het Punchinello Project.

Er zijn meerdere mogelijkheden om uit te leggen waar deze raket voor staat. Natuurlijk de huidige bedreiging van Noord-Korea aan het adres van de VS (laten we het even het "vrije" westen noemen) waarop Punchinello de benen neemt op zoek naar een betere plek in het universum om zich te kunnen "voortplanten" en een nieuwe staat te stichten, herrijzenis.

Zoals je ziet bezit Punchinello een meesterbrein om zo'n krankzinnig ruimteschip te bedenken.

Deze raket getuigt ook van de betrokkenheid met alchemie. Punchinello doet zijn best om zijn Magnum Opus volgens de regels van de kunst te volbrengen.

Om het Magnum Opus te volbrengen zal hij maanwater moeten meebrengen, het verlossende Elixer.  Wat de raket nog mist zijn de dierentekens; de raaf (de zwarte fase van het Grote Werk), de eenhoorn symbool van Mercurius, de haan met kromme snavel (masker van Punchinello), Kalkoense haan die hem eraan herinneren dat hij geboren is uit een kalkoensei. Op de kop draagt de kalkoen een kroon in de vorm van een maansikkel, deze verwijst naar de horens van de stier het oudste symbool van dood en herrijzenis. De hond, deze staat symbool in de alchemie voor veranderende stof, de vuurvogel als herrijzenis uit de dood en natuurlijk de Oeroboros, de slang die zichzelf bij de staart pakt; het idee dat het Magnum Opus uit een zaak voortkomt en weer tot die ene zaak terugkeert. Het zou wenselijk zijn deze dierenriem op de raket te zetten, maar ik ben bang dat het zijn doel mist. De raket is een illusie, het blijft een symbool voor wederopstanding, een nieuw begin, schone lei!!

Punchinello belichaamt meerderen omschrijvingen betreffende alchemie ( fasen Nigredo, Albedo en Rubedo kunnen verwijzen naar de kleuren die Punchinello draagt) wederopstanding, zielendrager, toneelspeler/commedia dell'arte, eetcultuur mbt pasta/wijn, religie, licht/donker goed/kwaad.

Om iets te begrijpen van de "persoon" moeten we teruggaan naar Egyptische/Perzische/Griekse mythologie waarbij Isis en Osiris, Mithras en Hermes hem voorgingen als "boodschapper", (gevleugde goden zijn snel op de plaats van bestemming) als afstammeling, wat ze gemeen hebben is een vorm van tweeslachigheid (hermafrodiet) en wederopstandiging en begeleiding van overleden personen naar de onderwereld.

Op deze website vindt u, via Portfolio, meerdere variaties op dit onderwerp, schilderijen e.d.